Borstvoeding of flesvoeding?
Jonge moeders vragen zich vaak of: wat is beter? Borstvoeding of flesvoeding? En als ik borstvoeding geef, hoe lang moet ik dat dan geven? Hieronder een beschrijving van borstvoeding en flesvoeding.
Borstvoeding
De experts zijn het er over eens: nog steeds is het geven van borstvoeding het beste voor het kind én moeder. Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby en heeft daarom de voorkeur.
De medische voordelen van borstvoeding zijn legio - zowel direct bij de eerste voeding, de ontwikkeling van het kind en op latere leeftijd; zelfs als volwassene. Uit wetenschappelijk onderzoek is o.a. gebleken dat:
- Wanneer het kindje net geboren is, bevordert borstvoeding het loskomen van het meconium, de eerste (donker groene) ontlasting van de baby.
- Kinderen die ten minste zes maanden borstvoeding krijgen hebben een kleinere kans op bepaalde allergieën (met name voor allergisch astma, koemelkeiwitallergie en voor atopisch eczeem).
- Baby's die borstvoeding krijgen worden minder snel ziek en ontwikkelen een beter imuunsysteem, doordat moedermelk antistoffen bevat tegen allerlei ziektes.
- Borstgevoede babies hebben onder andere minder (of minder ernstige) keel-neus-oor-infecties, luchtweginfecties, maagdarminfecties, infecties aan het centraal zenuwstelsel en urineweginfecties.
- Het beschermt tegen diabetes (type 2) en geeft enige bescherming tegen ontstekingsziektes van het maag-darmstelsel (ziekte van Crohn).
- Doordat borstvoeding lichter verteerbaar is dan kunstvoeding, hebben borstgevoede baby's minder last van spugen en darmonstekingen.
- Baby's en kinderen die borstvoeding krijgen of kregen hebben een kleinere kans op diarree en buikgriep.
- Zij hebben ook minder kans op infecties aan hun ogen en luchtwegen.
- Voordelen voor gebit en tanden: het drinken aan de tepel zorgt bij de baby's en kinderen voor minder cariës, een rechter gebit en betere kaakspieren.
- Baby's die borstvoeding krijgen hebben minder vaak overgewicht dan kunstgevoede baby's en hebben later minder kans op vetzucht.
- Op latere leeftijd blijkt dat borstgevoede baby's als volwassenen een lagere bloeddruk, lager cholesterol gehalte en presteerden ze beter op intelligentietesten.
- Tenslotte hebben borstgevoede babies minder kans op osteoporose (broze botten).
Er zijn ook emotionele voordelen. Borstgevoede baby's hebben een sterkere hechting met de moeder, vanwege hormonen die zowel bij de baby als bij de moeder die borstvoeding geeft vrijkomen. En borstvoeding bevredigt de emotionele behoeften van baby's. Daarbij produceert de moeder tijdens de borstvoeding hormonen die haar tot rust laten komen. Het hormoon oxytocine, dat bij borstvoeden vrijkomt, staat om die reden ook wel bekend als het 'relaxhormoon'.
Een lang verhaal kort: als het kan, geef je baby dan vanaf de start borstvoeding.
Maar hoe lang geef je borstvoeding? Het WHO (World Health Organization) en Unicef raden ook aan om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven, waarvan de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding. In Nederland blijkt de praktijk toch heel anders: circa 77% van de moeders start met borstvoeding. Na drie maanden is het percentage moeders dat (geheel of gedeeltelijk) borstvoeding geeft nog maar 21%. Na zes maanden doet slechts 12% dat nog.
Flesvoeding
Ondanks dat er tegenwoordig nog steeds veel te zeggen valt voor borstvoeding, zijn er altijd redenen om toch met flesvoeding te starten. En vroeg of laat doet vrijwel elke moeder dat - vaak veel eerder dan de aanbevolen 2 jaar om borstvoeding te geven. Dat heeft meestal lichamelijke of praktische redenen.
Lichamelijke redenen zijn o.a. als je baby te weinig kracht om aan de borst te drinken. Of als moeder last heeft van ingetrokken tepels, tepelkloven of een candida infectie heeft opgelopen (wat bij de baby kan leiden tot spruw).
Praktische problemen zijn o.a. dat vader (of anderen) niet kunnen meehelpen met voeden, waardoor er meer energie en tijd van de moeder wordt gevraagd. Of dat borstvoeding moeilijk te combineren is met je werk.
Om toch veel van de voordelen van borstvoeding te hebben, wordt aangeraden moedermelk af te kolven en deze met de fles aan je baby te geven.
Er bestaan diverse borstkolven - zowel elektrisch als handmatig - die het kolven vergemakkelijken. De bekendste zijn Medela en Philips Avent.